وقتی صحبت از رژیم غذایی به میان می آید، آنچه بیشتر از همه مهم است نوع آن چربی است که میخورید. برخلاف توصیههای غذایی که در سالهای پیشین اعلام میشد و رژیمهای کمچرب را تبلیغ میکردند، تحقیقات جدیدتر نشان میدهد که چربیهای سالم برای سلامتی ضروری و مفید هستند. از این رو لازم است به طور دقیق انواع چربیهای خوب و بد را بشناسیم و مواد غذایی شامل آنها را شناسایی کنیم.
انواع چربیهای خوب و بد
وقتی تولیدکنندگان مواد غذایی چربی را کاهش میدهند، اغلب آن را با کربوهیدراتهای قند، غلات تصفیه یا سایر نشاستهها جایگزین میکنند. بدن ما این کربوهیدراتها و نشاستهها را خیلی سریع هضم میکند که بر سطح قند خون و انسولین تاثیر میگذارد. همچنین احتمالاً منجر به افزایش وزن و بیماری میشوند. یافتههای حاصل از مطالعه سلامت پرستاران و مطالعه پیگیری متخصصان سلامت نشان میدهد که هیچ ارتباطی بین درصد کلی کالری از چربی و هر پیامد مهم سلامتی، از جمله سرطان، بیماری قلبی و افزایش وزن وجود ندارد.
به جای اتخاذ یک رژیم غذایی کم چرب، تمرکز بر خوردن چربیهای مفید “خوب” و اجتناب از چربیهای مضر “بد” مهم تر است. چربی بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم است. غذاهایی با چربی غیراشباع «خوب» انتخاب کنید. همچنین توصیه میشود غذاهای حاوی چربی اشباع بالا را محدود کنید و از چربی ترانس «بد» اجتناب کنید.
چربیهای غیراشباع خوب
چربیهای تک غیر اشباع و چند غیر اشباع خطر بیماری را کاهش میدهند. غذاهای سرشار از چربیهای خوب شامل روغن های گیاهی (مانند زیتون، کلزا، آفتابگردان، سویا و ذرت)، مغزها، دانهها و ماهی هستند.
چربیهای ترانس
خطر ابتلا به بیماری را افزایش میدهند، حتی زمانی که در مقادیر کم مصرف شوند. غذاهای حاوی چربی ترانس عمدتاً در غذاهای فرآوری شده با چربی ترانس از روغن نیمه هیدروژنه ساخته شدهاند. خوشبختانه چربیهای ترانس از بسیاری از این غذاها حذف شده است.
انواع چربیهای اشباع
چربیهای اشباع اگرچه به اندازه چربیهای ترانس مضر نیستند، در مقایسه با چربیهای غیراشباع بر سلامتی تاثیر منفی میگذارند. بنابراین بهتر است در حد متعادل مصرف شوند. غذاهای حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع عبارتند از: گوشت قرمز، کره، پنیر و بستنی. برخی از چربیهای گیاهی مانند روغن نارگیل و روغن پالم نیز سرشار از چربی اشباع شده هستند. وقتی غذاهایی مانند گوشت قرمز و کره را کاهش میدهید، به جای کربوهیدراتهای تصفیه، ماهی، لوبیا، آجیل و روغنهای سالم را جایگزین کنید.
کلام آخر
اگرچه ممکن است توجه و رعایت رژیمهای غذایی استاندارد، به خاطر گستردگی مبحث و پیچیدگی آنها چندان خوشایند نباشد، اما شدیدا حیاتی هستند. اعمال این الگوها شاید در کوتاه مدت اثرات محسوسی را بر جای نگذارند ولی در طولانی مدت شاهد نتایج شگفتانگیزی خواهید بود. همچنین مبتلا نشدن به بیماریهای مشخص و برخورداری از یک وضع جسمانی سالم، نعمت بزرگی است که ارزش صرف انرژی و وقت را خواهد داشت.